A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

В продовження теми. Освіта: аналіз ситуації, спільні рішення в інтересах громад району. Збори у Романівці

Дата: 15.01.2019 16:36
Кількість переглядів: 561

Фото без описуПродовжуємо тему реорганізації освітянської галузі

„Оптимізація шкіл - якісне навчання дітей“ http://talnivska.rda.org.ua/news/09-58-31-09-01-2019/

Уже відбулися зустрічі із педагогічними колективами, батьками, представниками органів місцевого самоврядування у Колодистому, Павлівці І, Кобриновій Греблі, Онопріївці.

https://rda.org.ua/rda/talnivska/news/15-02-39-11-01-2019/ (9-10 січня –Колодисте та Павлівка І)

http://talnivska.rda.org.ua/news/10-12-40-14-01-2019/ (11 січня – Кобринова Гребля, Онопріївка)

14 січня, згідно розробленого графіка, представники керівництва райдержадміністрації зустрілися із педагогами, батьками учнів Романівського НВК.

Варто відзначити, що ситуація у кожному селі і навчальному закладі особлива. Тому й підхід індивідуальний.

Та найважливіше - знайти оптимальний варіант вирішення проблеми в межах чинного законодавства та в інтересах дітей, яким необхідно забезпечити якісне навчання у сучасних умовах. І це аж ніяк не намагання перекласти на когось відповідальність чи посварити жителів сіл. Реорганізація - це вимушений крок в умовах дефіциту коштів, але, насамперед, він спрямований на поліпшення якості освітніх послуг.

Романівка

На сьогодні у Романівському НВК І-ІІ ступенів навчається 24 учні. Перспектива на наступний рік така ж сама. Першого і другого класів не буде. У третьому-четвертому – загалом навчатиметься дев'ять учнів. У різновіковій групі дошкільного підрозділу – чотирнадцять дітей.

Заступник голови райдержадміністрації Тетяна Півторак, начальник фінансового управління Наталя Шпичак та начальник відділу освіти Лариса Коваль при обговоренні ситуації, пояснили присутнім, що вже цього року виникла загроза не надання державної освітньої субвенції на Романівський НВК. Адже законодавство чітко регламентує: у навчальному закладі І-ІІ ступенів має навчатися не менше сорока учнів, а при наявності менше двадцяти п'яти – заклад взагалі не забезпечується державною субвенцією.  Тож чи готовий орган місцевого самоврядування взяти на себе не лише утримання закладу, оплату енергоносіїв, забезпечення зарплатнею обслуговуючий персонал, а й виплату зарплатні всім педагогам?..

Сільський голова Галина Полійчук, яка вже не один рік всіма силами намагається зберегти школу, відверто зізналася, що наразі не може відповісти на це запитання. Ситуація у Романівці специфічна ще й тим, що приміщення школи тут слугує своєрідним центром не лише освітнього, а й культурного і громадського життя. Тут розміщена сільська бібліотека, в актовому залі навчального закладу проходять усі масові сільські заходи.

Тому жителям села потрібно винести спільне рішення, в якому статусі можливо зберегти заклад. Чи доцільно працювати над його переобладнанням, реконструкцією системи опалення? Чи є перспективною тут початкова ланка, яким чином зберегти дошкільний підрозділ?...

У разі реорганізації закладу батькам запропоновано підвіз дітей до найближчої Мошурівської школи. Для цього у відділі освіти наявний „шкільний“ автобус, який згодом і буде закріплений за Мошурівським навчальним закладом. А також на 2019 рік Перспективним планом розвитку району передбачено першочерговий ремонт доріг по маршруту „шкільних“ автобусів. Зокрема, на Романівський напрямок планується задіяти 5 млн. грн. державних коштів.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування