A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Гуртуємося регіонами: Черкащина та Херсонщина домовилися про співпрацю

Дата: 21.01.2020 08:13
Кількість переглядів: 387

Гуртуємося регіонами: Черкащина та Херсонщина домовилися про співпрацю 

 

18 січня, Черкаська обласна державна адміністрація підписала угоду про співпрацю з Херсонською обласною державною адміністрацією. Спільно із головою Херсонської ОДА Юрієм Гусєвим обговорили конкретні напрямки співробітництва. 

– Черкащина вже має позитивний досвід міжрегіонального партнерства. Наприклад, у травні 2016 року заручилися підтримкою Тернопільщини. Однією із перспективних для розвитку співробітництва між Черкаською та Херсонською областями є галузь туризму завдяки природним багатствам та культурно-історичній спадщині. Наші регіони різні за своєю географічною і економічною структурою, але вони спільні у своїй меті, у прагненні бути ефективними, успішними. Те, що об’єднує людей і на Херсонщині, і на Черкащині — це прагнення бути щасливим, мати якісну освіту, гідну роботу і заробітну плату. Саме для цього ми збираємося, обмінюємося досвідом, адже саме така жива комунікація пришвидшує процеси, — прокоментував мету підписання сьогоднішньої угоди голова Черкаської ОДА Роман Боднар.

Уже до Шевченківських днів планують запустити “потяги дружби” і сформувати групи дітей із Черкащини та Херсонщини для туристичних, освітніх візитів. Улітку на Чорноморських іграх чекатимуть черкащан.

– Підписання цієї угоди для нас означає, що ми “зшиваємо” Україну і робимо Черкащину і Херсонщину ближчими. Це стосується і туризму, і культури, і освіти, і, безумовно, економіки. Ми уже працюємо над тим, щоб реалізувати цю угоду через конкретні заходи і проєкти, — зауважив голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв.

Черкащина на сьогодні працює над розробкою бренду регіону. Ознайомитися детально можна на сайті: brand.ck.ua.

Як зауважив заступник голови ОДА Роман Карманнік, саме у сфері брендингу Черкащина також ознайомлювалася із досвідом Херсонської ОДА.

Є перспективи співпраці двох областей і в роботі по напрямку водного шляху Е40, а саме: відновленню річкового судноплавства, – додав заступник голови ОДА Дмитро Ляшов. У перспективі після відновлення черкаскього аеропорту розвиватимуть напрямок малої авіації.

Перший заступник В’ячеслав Швець наголосив на співпраці у соціальній сфері, зокрема, щодо оздоровлення категорійних груп населення: дітей з інвалідністю, чорнобильців, учасників АТО і т.д, які потребують реабілітації і лікування.

Як зауважила директорка Агенції регіонального розвитку Любов Ропало, є низка ідей для розвитку і поглиблення економічної інтеграції наших регіонів.

– Є ідея розробки та реалізації міжрегіональних проєктів із популяризації локального продукту, популяризації внутрішнього туризму, зокрема гастротуризму. У Херсонській області розвивають бізнес-ініціативи з вирощування мідії, чорноморської устриці, а у нас на Черкащині набирає обертів вирощування равликів, виготовлення крафтових і т.д. Поки ми будемо виходити на проекти масштабу конкурсу секторальної підтримки за програмою “Загальноукраїнська солідарність”, варто ще цього року провести кілька міжрегіональних форумів, наприклад, Міжрегіональний економічний форум, Міжрегіональний форум інститутів громадянського суспільства за прикладом нашого “ГРАНТуємо зміни”є. А також Міжрегіональний форум ОТГ Херсонської та Черкаської областей з обміну досвідом з розвитку об’єднаних громад.

Нагадаємо, що Черкащина вже має позитивний досвід міжрегіонального партнерства. Так у травні 2016 року між Черкаською та Тернопільською обласними державними адміністраціями було підписано угоду про Міжрегіональну співпрацю.

У межах якої  наші області  співпрацюють у сфері розвитку малого та середнього підприємництва. У партнерстві залучили Програму USAID “Лідерство в економічному врядуванні” до створення регіональної Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва Черкаської області на 2017 – 2020 роки та Програми реалізації цієї Стратегії.

Також, Черкаська та Тернопільська області є пілотними регіонами-учасниками проекту Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Офісу розвитку малого та середнього підприємництва (SMEDO) щодо функціонування мережі Інформаційних пунктів підприємця (ІПП). В рамках цього проекту в грудні 2019 року у м. Золотоноша, м. Шпола та с. Білозір’я на базі Центрів надання адміністративних послуг відкрито ІПП. Ці ІПП мають стати консультаційними пунктами, де можна отримати інформацію щодо започаткування та розвитку власної справи


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування