A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Реалії освітянського життя

Дата: 25.09.2018 15:50
Кількість переглядів: 464

Фото без описуГолова райдержадміністрації Василь Клименко провів робочу нараду із сільськими головами, директорами навчальних закладів та представниками первинних профспілкових організацій педагогічних працівників району.

У роботі засідання взяли участь голова районної ради Валентина Любомська, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Півторак, голова районної профспілкової організації педагогічних працівників району Людмила Нестругіна, депутати районної ради, депутат міської ради Микола Гурбич, місцеві ЗМІ.

На розгляд постало питання про стан фінансування навчальних закладів району та подальша їхня робота в умовах освітньої реформи.

Інформували начальник відділу освіти Лариса Коваль та начальник фінансового управління Наталя Шпичак.

Було відзначено, що на сьогодні потрібно докласти максимум зусиль, щоб завершити на достойному рівні цей навчальний рік. А тому мають долучатися всі. Адже проблеми із початком опалювального сезону та закриттям захищених статей – стоять дуже гостро. Система освіти надто розгалужена. Всього в районі 24 школи, одна з них уже припинила свою діяльність. А дітей на таку кількість закладів лише 1326. У багатьох школах відсутні по кілька класів. Усі ми знаємо, що державна субвенція надходить відповідно до формули, в якій враховується кількість учнів, щільність наповнення навчального закладу та інші показники. У зв'язку з тим, що школярів у класах стає все менше, на плечі місцевих бюджетів уже лягає фінансування не лише енергоносіїв, оплати праці технічного персоналу, а й частково заробітної плати педагогів.

- Мета нашої зустрічі, - наголосила Лариса Коваль, - знайти оптимальний варіант вирішення проблеми подальшого функціонування галузі, який забезпечить право дітей на освіту на належному рівні. На сьогодні оголошений конкурс на опорні школи, який пройде в два етапи: до 30 листопада усі керівники навчальних закладів, що претендують стати опорними, мають здати на розгляд конкурсної комісії матеріали з обґрунтуванням такої перспективи. До кінця навчального року у районі має бути напрацьована чітка мережа опорних шкіл із відповідними філіалами.

-  Як би не було боляче, - відзначила Наталя Шпичак, - але фінансові показники вимагають невідкладних змін. Розглядатися буде кожен навчальний заклад окремо з урахуванням особливостей, економічної доцільності, фінансової спроможності місцевої громади, маршруту підвезення і так далі. 

У процесі обговорення і гарячих дискусій піднімалися питання підвезення, стану доріг, особливо взимку, працевлаштування педагогів після призупинення діяльності навчального закладу, подальшої долі самого закладу і шкільного майна тощо.

Тетяна Гудзенко, сільський голова Вишнополя, звернулася із пропозицією до відділу освіти надати конкретні прорахунки по кожній школі, щоб їх можна було розглянути на сесіях сільських рад, донести до жителів громади, щоб усі розуміли ситуацію.

Підсумовуючи зібрання, Василь Клименко відзначив, що оптимізація навчальних закладів - це не просто вимога часу, а частина стратегії розвитку всієї громади. Тому районна влада порушує проблемні питання освітньої галузі на всіх рівнях. Та найперше, ми маємо їх вирішувати тут, на місцях, спільними зусиллями, враховуючи інтереси дітей, які хочуть і мають право здобувати якісну освіту.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування