A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Що робити з безпритульними тваринами на вулицях міст і сіл?

Дата: 25.02.2019 12:49
Кількість переглядів: 375

Незабаром весна і однією із найбільш актуальних проблем стане питання безпритульних тварин на вулицях міст і сіл. Що робити людям, які стикаються із цією проблемою? Як повинна вирішуватись вона у кожному селі або місті?

- З метою регулювання чисельності безпритульних тварин, забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення, запобігання виникненню фактів жорстокого поводження з тваринами в області діє Програма регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами на 2016-2020 роки, затверджена рішенням обласної ради від 07.10.2016 № 9-7/VІІ (зі змінами), - констатує начальник управління екології та природних ресурсів Черкаської облдержадміністрації Олена Звягінцева. – Серед завдань цієї Програми – конкретні методи, що впливають на зменшення кількості безпритульних тварин  -   стерилізація та вакцинація проти сказу усіх вуличних тварин у кожному селі і місті області. А також - здійснення місцевою владою інформаційно-просвітницької роботи серед населення щодо необхідності дотримання правил утримання і поводження з домашніми тваринами – порушення яких сприяє появі на вулицях нових безпритульних тварин.

Беручи до уваги факти жорстокого поводження з безпритульними тваринами, за пропозицією управління екології та природних ресурсів, листом обласної державної адміністрації від 02.08.2018 № 6492/01/01-55, районним державним адміністраціям, виконавчим комітетам міст обласного підпорядкування та об’єднаним територіальним громадам дано доручення активізувати роботу із виконання заходів Програми та впровадження відповідних аналогів обласної Програми у районах, містах, ОТГ області.

- Завдяки Програмі, сьогодні місцева влада має чіткий алгоритм дій для вирішення проблеми бездомних тварин. Наш фонд, що допомагає області вирішувати проблему безпритульних тварин (контактний телефон 073 174 64 96), допомагає місцевій владі із практичним виконанням робіт (залучення ветеринарного лікаря, відловника тварин, тощо). Це не потребує великих коштів – аби зняти актуальність проблеми у середньому за розмірами місті, потрібно до 20 тисяч гривень. Тож, подбати про комфорт для своїх мешканців і тварин водночас, сьогодні доступно і просто. Напередодні весни, місцева влада в силі виділити таку суму на те, щоби кожна вулична тварина у цьому місті чи селі була безпечна, щеплена проти сказу та нездатна збирати «весілля» - і потім приводити на вулиці десятки нових бездомних тварин. Так, як це системно роблять уже в десятках міст Черкащини - через дію Програми пройшло більше тисячі тварин. І таке вирішення проблеми безпритульних тварин – гуманними методами – на сьогодні є єдино законним в Україні, - говорить керівник Черкаського обласного благодійного фонду «Життя» Оксана Савіцька. – Також,  влада може подбати про місцеві Правила утримання тварин, що передбачали б штрафи за самовільний вигул тварин (коли Марія Іванівна чи Петро Васильович випускає свого собаку «погуляти», а він кусає людей) та викидання тварин на вулицю (коли жаліслива Ольга Миколаївна виносить кошик домашніх цуценят на місцевий базар чи підкидає на автостанцію, аби там їх «розібрали добрі люди»). Люди ніби не розуміють, що тварини, не потрібні їм, так само не потрібні нікому. І своєю безвідповідальністю вони створюють проблему своїм сусідам, жителям свого села чи міста. Бо лише одна вулична собака здатна привести за рік біля 10 нових бездомних цуценят. Тому, нарікаючи на те, що в селі чи місті багато бездомних тварин на вулицях, люди повинні, перш за все, озирнутись на себе, свого сусіда – якщо ти або твій сусід викинув тварину на вулицю - то чим тепер винні той кіт чи собака, чия присутність на вулиці тобі тепер не подобається?.. Вуличні тварини не беруться нізвідки, це – продукт людської безвідповідальності.

- Сьогодні законодавство України дуже жорстоко карає за спроби жорстокого поводження із тваринами, - констатує начальник сектору комунікації ГУНП в Черкаській області Дмитро Грищенко. - До Кримінального кодексу внесено поправки, що передбачають для правопорушника арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років.

За ці ж дії, скоєні у присутності малолітнього, будуть карати обмеженням або позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

Ці ж діяння, скоєні з особливою жорстокістю, або якщо вони призвели до каліцтва чи загибелі, або скоєні групою осіб, каратимуть позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Раніше ст. 299 Кримінального кодексу України передбачала як максимальне покарання за знущання над тваринами два роки позбавлення волі.

Згідно зі змінами до кодексу законів про адміністративні правопорушення, жорстоке поводження з тваринами будуть карати штрафом від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн) із конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя чи здоров'я.

Ті ж дії, скоєні повторно, або щодо двох і більше тварин, або групою осіб, пропаганда жорстокого поводження з тваринами тягнуть за собою накладення штрафу від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 грн) або адміністративний арешт до 15 діб із конфіскацією тварини.

До ухвалення закону ця стаття передбачала штраф у розмірі від дев'яти до 21 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (від 153 до 357 грн).

Поліція оперативно реагує на всі заяви з приводу жорстокого ставлення до тварин. В разі якщо ви стали свідками жорстокого ставлення до тварин негайно звертатися до поліції за телефоном 102.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування